Beginnen met fitness: 8 tips!

Alle begin is moeilijk, zo ook het begin van een nieuwe sport. Veel mensen zijn onzeker en vinden het starten met fitness zó spannend dat de drempel te hoog wordt en ze hun plan maar gewoon helemaal laten zitten, zonde! Hoe dan ook heeft het wat tijd nodig om het fitnessen jezelf eigen te maken en in een ritme te komen dat bij je past maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het begin van je fitnessjourney wat makkelijker maken. In deze blog zet ik 8 tips op een rijtje die je hopelijk een duwtje in de goede richting geven! 

De juiste sportschool

Je zou het misschien niet denken maar tussen verschillende sportscholen kan een wereld van verschil zitten. Als je in jouw omgeving de keuze hebt is het echt slim om research te doen voordat je ergens een abonnement afsluit. Volgens mij bieden alle sportscholen wel een dagkaart of gratis proefles aan, maak hier gebruik van! Kijk naar de openingstijden, faciliteiten en de mensen die er rondlopen en proef vooral de sfeer. Het is echt heel belangrijk dat je je er op je gemak voelt en het ziet zitten om er voortaan meerdere keren per week over de vloer te komen.

Maak een plan

Zoals ik een tijdje geleden in deze blog al schreef maken mensen vaak de fout om zonder enig plan te gaan sporten en dat is zonde! Voorbereiding is key, zoek dus van te voren online al een aantal oefeningen op en zet deze voor jezelf op papier of houd bij het sporten je mobiel bij de hand. Je hoeft echt niet gelijk met een heel trainingsschema te sporten, alleen al door deze voorbereiding zul je zien dat je je zelfverzekerder voelt in de sportschool en er niet meer doelloos hoeft rond te dwalen

Goede outfit

Het spreekt voor zich dat je je in de kleding die je tijdens het sporten draagt goed moet kunnen bewegen en dat de stof ademend is. Wat veel mensen echter vergeten is dat het soort schoenen dat je draagt ook heel belangrijk is! Voor cardio is het fijn als je schoenen veel demping hebben terwijl het voor krachttraining vooral belangrijk is dat je er stabiel mee staat.

fitt

Kijk het kunstje af

In de sportschool zijn allemaal anderen aan het trainen die als het goed is weten waar ze mee bezig zijn, maak hier gebruik van! Spiek gerust bij anderen om te zien wat om ideetjes op de doen en te kijken hoe zij oefeningen uitvoeren. Dit is ook de manier waarop ik zelf nog steeds vaak inspiratie voor nieuwe oefeningen opdoe! Ook zou je natuurlijk op Instagram of Youtube kunnen kijken, zelf post ik op mijn account @sportyf.nl ook regelmatig workoutvideo’s inclusief uitleg over de oefening.

Vraag hulp

Het is niet meer dan logisch dat je in het begin niet precies weet waar alles ligt, hoe apparaten werken en wat de juiste uitvoering van oefeningen is. Er lopen gelukkig genoeg andere sporters en medewerkers rond die je kunnen helpen en dat waarschijnlijk met alle plezier doen. Onthoud dat iedereen ergens begonnen is en aarzel niet om iemand aan te spreken! Als je budget het toelaat kan het ook fijn en verstandig zijn om de eerste weken samen met een personal trainer te sporten.

Focus op techniek

Als je voor het eerst een bepaalde oefening gaat doen is het aan te raden om áltijd met licht gewicht te beginnen, hoe sterk je ook bent. Focus je op de techniek en probeer de oefening eerst 100% onder de knie te krijgen voordat je stap voor stap de gewichten verhoogt. Op de lange termijn gaat dit je minder blessures en dus meer resultaat opleveren!

Ga samen

Als je het ondanks alle tips toch niet zit zitten om zelf de sportschool op te zoeken is het misschien een idee om iemand te zoeken met wie je samen kan gaan. Je kunt elkaar helpen en samen lachen om de dingen die wellicht fout gaan. Ook is het een idee om een keertje mee te trainen met iemand die al een tijdje met fitness bezig is, dit heb ik zelf de eerste keer ook gedaan!

Gewoon gaan!

Het is natuurlijk heel spannend om voor het eerst naar de sportschool te gaan maar eens moet de eerste keer zijn. Het wordt niet opeens minder eng naarmate je het langer voor je uitschuift. Uiteindelijk is het gewoon een kwestie van gaan en je zult zien dat het achteraf heel erg mee viel!

Als je nog vragen hebt over sport, voeding of wat dan ook help ik je graag! Stuur me vooral een berichtje.

Liefs, Yfke ♥


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s