Zo behaal jij jouw doelen dit jaar wel!

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat veel mensen weer plichtsgetrouw met hun goede voornemens en doelen aan de slag gaan. Eerder deze week vertelde ik al in een nieuwe blog wat ik zelf in 2019 wil bereiken, dit kun je hier teruglezen. Vandaag zet ik een aantal tips op een rijtje die je helpen jouw eigen doelen dit jaar te bereiken. De juiste aanpak alleen al kan namelijk al een hoop verschil maken!

Motivatie

Als het je gewoon een leuke of fijne bijkomstigheid lijkt om een bepaald doel te behalen weet ik nu al dat je dat niet gaat lukken. Dat klinkt misschien hard maar is wel waar. Je zult er voor de volle 100% voor moeten gaan en je motivatie op orde moeten hebben. Het lijkt mij ook wel tof om een marathon te lopen of aan een triatlon mee te doen maar omdat ik weet dat de intrinsieke motivatie daarvoor bij mij ontbreekt stel ik mezelf bewust zulke doelen ook niet. Bedenk dus goed waarom je iets wil bereiken en of je bereid bent er hard voor te werken.

SMART

Bij de opleiding tot fitness instructeur werden we er bijna mee doodgegooid en zelf heb je er misschien ook al eens van gehoord: een doelstelling moet SMART zijn. Dit houdt kort gezegd in dat het doel specifiek, meetbaar, realistisch en tijdsgebonden moet zijn. Door je eigen SMART doelstelling voor jezelf op papier te zetten heb je helder voor ogen waar je naartoe wil werken en in welk tijdsbestek. Je hoeft minder na te denken en kunt dus gelijk lekker van start gaan! Een voorbeeldje van zo’n goede doelstelling is ‘Voor juni 2019 wil ik 85 kg kunnen squatten.’

Stap voor stap

Vaak gooien mensen vanaf 1 januari het roer direct helemaal om. Ze gaan van de een op de andere dag 5 keer in de week trainen en bannen alle ‘ongezonde’ producten uit hun leven.  Ondanks de goede intentie is dit op lange termijn zonde. De eerste dagen of weken houd je het misschien nog vol maar al snel gooi je waarschijnlijk de handdoek in de ring. Neem dus je tijd en bouw het rustig op, op die manier geef je ook je lichaam de kans om rustig te wennen!

Betrek anderen

Vertel anderen vooral waar je mee bezig bent en wat je wil bereiken. Door een doel niet alsmaar voor jezelf te houden maar met anderen te delen creëer je een stok achter de deur. Geef vooral aan waar jij behoefte aan hebt zodat mensen meer rekening met je kunnen houden of je zelfs kunnen steunen. En wie weet doen ze wel met je mee!

Hou het leuk

Richt je niet alleen op het resultaat maar ook op het proces en probeer daarvan te genieten. Hou het leuk door niet té streng voor jezelf te zijn en beloon jezelf als je kleinere subdoelen bereikt hebt.  Als je het plezier verliest in wat je doet wordt de kans dat je het volhoudt een stuk kleiner.

Wees flexibel

Jammer genoeg loopt het leven niet altijd precies zoals je wil. Het bereiken van je doel zal niet vlekkeloos verlopen, de sleutel naar succes ligt in het leren daarmee om te gaan. Probeer bij tegenslagen na te gaan waar het mis is gegaan en pas zo nodig je plan van aanpak aan. ‘If the plan doesn’t work, change the plan but never the goal.’

doo

Wat zijn jouw doelen? En wat doe je om ze te bereiken? Ik hoor het graag!

Liefs, Yfke ♥

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s