8x hardnekkige fabels over voeding!

Op internet wordt er tegenwoordig door bijna iedereen wel over voeding geschreven, ook ik doe daar aan mee. Het is fijn dat informatie zo toegankelijk is maar een groot deel daarvan is helaas niet of nauwelijks onderzocht en onderbouwd. Wat klopt er wel en wat niet niet? In deze blog zet ik 8 voedingsfabels op een rijtje waar je je voortaan in ieder geval niks meer van aan hoeft te trekken. 

1. Je moet 6 keer per dag eten

Het idee van deze fabel is dat je door 6 keer per dag te eten je stofwisseling op gang zou houden en daardoor meer energie verbrandt. Dit is echter onzin. Het gaat om het totaal aantal calorieën dat je op een dag binnenkrijgt, de verdeling maakt hierbij niet uit. Wel is het zo dat het regelmatig eten van tussendoortjes voor sommige mensen erg goed werkt omdat je dan honger en snaaigedrag op een later tijdstip kunt voorkomen.

2. Van koolhydraten word je dik

Waar vroeger vetarme producten vooral in waren is dat nu het geval met koolhydraatarme producten. Diëten die hierop in spelen zoals Atkins worden steeds populairder en brood, aardappel, pasta en rijst zijn opeens uit den boze.

Het menselijk lichaam is fysiologisch gezien echter zo op gebouwd dat het energie het makkelijkst uit koolhydraten kan halen. Je doet je lichaam tekort door koolhydraatarm te eten en dit komt je energiepeil niet ten goede. Bovendien kom je alleen aan als je meer eet dan dat je verbruikt. Uit welke macronutriënten die calorieën komen maakt daarin geen verschil!

3. Vet als vijand

Vet is een ander macronutriënt dat door veel mensen angstvallig vermeden wordt. Dit is nergens voor nodig en bovendien kan dit erg schadelijk voor je lichaam zijn! Je hebt vet onder andere nodig voor de opname van in vet oplosbare vitamines (A, D, E, en K) en het speelt bovendien een essentiële rol in je hormoonhuishouding.

Volvette producten bevatten meer calorieën dan de magere varianten maar zullen je wel een stuk langer verzadigd houden! Na mijn ontbijt met 250 gram volle kwark en granola kan ik er altijd uren tegenaan.

4. Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

Dit is een hardnekkige fabel die al jarenlang de ronde doet. Er is namelijk helemaal niet zoiets als een belangrijkste maaltijd van de dag, het gaat erom dat je over de hele dag genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Of je beter wel of niet kunt ontbijten is een persoonlijke kwestie. Sta je op met een rammelende maag? Luister dan naar je lichaam en start je dag met een ontbijtje. Zo kun je wellicht ook drang naar ongezond snacken later op de dag voorkomen. Heb je nog geen honger bij het opstaan en staat al het eten je tegen? Ook helemaal prima!

5. Suiker is vergif

Door sommige groepen mensen wordt suiker als puur vergif gezien dat bovendien erg verslavingsgevoelig is. Natuurlijk is suiker niet het meest gezonde om binnen te krijgen maar het is overdreven om het als vergif te bestempelen. Suiker is een vorm van koolhydraten en dus een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Dat fruit, van nature een erg gezond product, ook veel (fruit)suiker bevat wordt trouwens door aanhangers van deze fabel vaak niet genoemd.. In bijna alle producten zit wel een vorm van suiker. Suikervrij eten is zo goed als onmogelijk en bovendien dus onnodig.

6. Van eten na 20:00 kom je aan

Net zoals het niet uitmaakt hoe je je calorieën die je op een dag binnenkrijgt over maaltijden en/of tussendoortjes verdeelt maakt het ook niet uit op welke tijdstippen je deze calorieën nuttigt. Je kunt dus prima later op de dag nog eten! Het enige is misschien dat je dan sneller voor een wat ongezondere snack kiest dan eerder op de dag.

7. Zuivel is slecht voor je

De laatste tijd hoor ik ook steeds meer negatieve dingen over zuivel. Je zou er een opgeblazen buik en een onzuivere huid van krijgen. Het is waar dat sommige mensen lactose niet goed kunnen verdragen maar als je tot nu toe nooit klachten aan melkproducten hebt overgehouden kun je ervan uitgaan dat jij niet bij die groep hoort. Vanwege het milieu en dierenwelzijn is het echter wel goed om met zuivel te minderen!

8. Aspartaam is zeer gevaarlijk

Over zoetstoffen gaan de meest vreselijke geruchten rond. Vooral over Aspartaam wordt nauwelijks wat positiefs vermeld, het zou zelfs kanker veroorzaken.. Je kunt echter zorgeloos zo’n 6 (!!) liter cola zero per dag drinken voordat je überhaupt aan de ADI van Aspartaam komt. Naar mijn mening is light/zero frisdrank een (relatief) gezonde keuze.
blogg]

Wist jij al dat deze stellingen niet kloppen? Ik ben benieuwd!

Liefs, Yfke ♥


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s