Tips voor hardlopen in het donker

Nu de wintertijd weer in is gegaan is het voor 17:00 al helemaal donker. Waar je in de zomermaanden gerust rond die tijd de deur uit kan gaan om een rondje te hardlopen is het nu belangrijk om voorbereidingen te treffen voor je veiligheid. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me sinds het ongeval van Anne Faber in het donker buiten niet zo veilig meer voel. Vorige herfst en winter heb ik dan ook alleen maar binnen op de loopband gelopen. Dit vind ik best zonde en daarom wil ik proberen de komende maanden mijn angst weer een beetje de baas te worden. In deze blog geef ik je een aantal tips om veilig in het donker te lopen en je daardoor ook weer zekerder te voelen. Geen excuses meer dus! 

  • Verlichting

Als je in het donker buiten hardloopt is het heel belangrijk dat je goed zichtbaar bent. Je moet zichtbaar zijn voor fietsers en automobilisten. Je kunt normale lampjes aan je kleding vastmaken maar tegenwoordig kun je ook al voor weinig geld LED armbanden of verlichting voor aan je hardloopschoen kopen.

  • Stippel je route van te voren uit

Het is slim om voordat je de deur uit gaat al te bedenken welk rondje je wil gaan maken. Kies voor een drukke route in een goed verlicht gebied zoals het centrum of een woonwijk. De mooie routes langs het bos komen in het voorjaar wel weer, veiligheid gaat nu even voor!

  • Loop aan de ‘verkeerde’ kant van de weg

Het beste kun je autowegen natuurlijk helemaal ontwijken maar als het niet anders kan moet je aan de verkeerde kant van de weg lopen. Je kunt dan zelf het verkeer goed aan zien komen en eventueel in de berm springen als je niet gezien wordt.

  • Houd je oren goed open

Hoe lekker het ook kan zijn om jezelf met muziek of een interessante podcast bij het hardlopen helemaal af te sluiten is het niet erg verstandig. zeker in het donker. Het is heel belangrijk om verkeer aan te horen komen. Je bent anders extra kwetsbaar.

  • Reflecterende kleding

Naast het gebruik van lampjes kun je ook je zichtbaarheid met reflecterende kleding vergroten. Vrijwel alle sportmerken verkopen tegenwoordig items met reflecterende delen. Ook zou je een reflecterend hesje over je kleding kunnen dragen. Verder is het sowieso slim om lichtgekleurde kleding te dragen. Hoe meer je opvalt, hoe beter!

lamp

  • Loop niet alleen

Zeker in de wintertijd kan het handig zijn om een loopmaatje te vinden. Naast dat je samen natuurlijk sterker bent dan alleen kun je elkaar ook motiveren om toch de bank ’s avonds toch nog even af te komen. Als je niemand kent die met je mee kan lopen is het ook een idee iemand te vragen om met je mee te fietsen!

  • Wees bereikbaar

En last but not least, neem altijd een (opgeladen) telefoon mee. Mocht er iets gebeuren, dan kun je altijd iemand bellen.

Loop jij wel eens in het donker? En zo ja, tref jij daarvoor nog extra voorbereidingen?

Liefs, Yfke ♥


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s