10 producten die minder gezond zijn dan ze lijken!

Nu gezonde voeding steeds populairder wordt proberen fabrikanten daar slim op in te spelen. Ze zetten zoveel gezondheidsclaims op de verpakkingen van producten dat je als consument vanzelf gaat geloven dat het product daadwerkelijk goed voor je is. In deze blog zet ik een aantal producten op een rijtje die stiekem een stuk minder gezond zijn dan je in eerste instantie misschien denkt.

Ik wil nog even benadrukken dat het echt niet erg is om onderstaande producten zo nu en dan te eten of drinken, dat doe ik zelf ook! Het is alleen belangrijk dat je ze niet in je dagelijkse voedingspatroon opneemt ten onrechte denkende dat ze erg gezond zijn. 🙂

1. Mueslirepen

Als je bij de kiosk een snack wil halen denk je misschien heel goed bezig te zijn door een mueslireep te kiezen. Dit is niet gek want op de verpakking zijn vaak allerlei aanlokkelijke gezondheidsclaims te vinden zoals: 100% natuurlijk. 100% biologisch of vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Als je mueslirepen lekker vind kan het absoluut geen kwaad om er zo nu en dan een te eten maar als je een gezonde snack wil kun je beter een andere keuze maken. Aan vrijwel alle mueslirepen is veel suiker toegevoegd om de muesli aan elkaar te plakken en om ze smaak te geven. Er zijn echter vast een paar uitzonderingen te vinden die wél echt gezond zijn. Zouden jullie die in een blog terug willen zien?

2. Luxe broodjes

Luxe broodjes als pistoletjes, Italiaanse bollen en triangels bevatten een stuk minder vezels, vitamines en mineralen en zijn daarnaast een stuk calorierijker dan normaal brood. Bewaar de luxe broodjes dus vooral gewoon voor het weekend en maak er geen gewoonte van.

3. Vruchtensap

Veel mensen denken dat vruchtensap een gezonde optie is omdat het alleen uit fruit bestaat. Dit is echter lang niet altijd zo, let daar goed op! Óók vers geperste vruchtensappen zonder toegevoegd suiker zijn minder goed voor je dan je misschien denkt. Ze bevatten naast een beetje vitamine C namelijk ook een berg (vruchten)suiker. Ik heb zelfs weleens gehoord dat in een glas vruchtensap meer suiker zit dan in een glas cola! Je lichaam maakt geen onderscheid tussen fruitsuiker en normale suiker. Het kan echt geen kwaad om de suiker uit een stuk fruit binnen te krijgen maar het is wel zonde om met een glas vruchtensap in één keer de hoeveelheid suiker van 3-5 stuks fruit weg te drinken. Door dit fruit gewoon te eten blijven de vezels in tact en zul je een stuk langer verzadigd zijn!
sap

4. Muesli

Muesli wordt gezien als de gezondere variant van cruesli. Over het algemeen klopt dit maar ook bij het uitkiezen van muesli is het belangrijk om je ogen goed open te houden. Trap niet zomaar in de gezondheidsclaims en kijk op de achterkant van de verpakkingen of en hoeveel suiker er is toegevoegd. Je kunt natuurlijk ook makkelijk je eigen muesli maken!

5. Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is om dezelfde redenen als vruchtensap minder gezond dan het lijkt. Naast dat je goed moet controleren of er suiker is toegevoegd krijg je met gedroogd fruit sowieso al naar verhouding een stuk meer suiker binnen dan met normaal fruit. Als je moeite hebt met aankomen kan het eten van gedroogd fruit trouwens wél handig zijn vanwege de grote energiedichtheid.

6. Kant en klare salade

Steeds vaker zie ik mensen in de supermarkt voor maaltijdsalades kiezen. Het is natuurlijk alleen maar positief dat er bewustere voedingskeuzes gemaakt worden maar ook kant en klare salades zijn jammer genoeg minder gezond dan ze lijken.. Om ze lekker en lang houdbaar te maken wordt er veel zout, suiker en conserveringsmiddelen toegevoegd. Bovendien zijn de dressings vaak erg vet waardoor één maaltijdsalade al snel meer calorieën bevat dan een flinke hamburger. Je kunt een stuk beter je eigen salade maken.

7. Glutenvrij

Er wordt door veel mensen gedacht dat glutenvrije producten gezonder zijn dan de reguliere producten met gluten. Naast dat er in glutenvrije producten vaak extra zout, suiker en vet zit kan het gevaarlijk zijn om lange tijd glutenvrij te eten. Je lichaam is dan niet meer gewend om de gluten te verteren en zo kun je een intolerantie in de hand werken. Glutenvrije producten zijn alleen de beste keuze voor mensen met een glutenintolerantie.

8. Zuivel met een (vruchten)smaakje

Je denkt misschien dat het verschil tussen naturel zuivel en varianten met een smaakje niet zo groot is. Die keuze maakt echter wel degelijk veel uit! In vruchtenyoghurt zit vaak maar zo’n 5(!!) procent fruit en een hele hoop toegevoegd suiker. Als je de naturel variant van yoghurt/kwark niet lekker vind kun je veel beter zelf vers fruit of een beetje suikervrije siroop toevoegen
zuiv

9. Groentechips

Groentechips lijkt misschien een stuk  gezonder dan normale chips maar dit is absoluut niet waar. Een zak groentechips bevat vaak maar zo’n 65% groente. De rest is vaak alleen maar olie en zout. Qua voedingswaarde zit er dan ook nauwelijks verschil tussen chips gemaakt van aardappel en chips gemaakt van groente.

10. Sportdrank

Als je gewoon een uurtje in de sportschool gaat sporten heb je écht geen sportdrank nodig. De energievoorraad in je lichaam is dan groot genoeg om je hele workout vol te kunnen houden. Laat de dure sportdrankjes vol suiker dus vooral achterwege en houd het gewoon bij een bidon met water!

Van welke van deze producten wist jij al dat ze wat minder gezond zijn dan ze doen lijken?

Liefs, Yfke ♥

 


2 reacties op ‘10 producten die minder gezond zijn dan ze lijken!

 1. Weer een mooie en leerzame blog Yfke 👍🏽
  Met mij gaat het goed!
  Ik krijg nu fysiotherapie in Rheden
  en werk nu 2 dagen in de week bij waar
  Ik moet zelf op mijn zout letten
  mag niet meer dan 6 gram per dag
  Hoe maak je zelf muesli?
  Groetjes
  Theo,

  Like

  1. Dankje!
   Wat fijn dat het zo goed gaat met het herstellen! Inderdaad goed om niet te veel zout binnen te krijgen, een stuk lastiger wel dan het klinkt. 😉
   Zelf ben ik niet zo’n keukenprinses maar op internet staan volgens mij talloze makkelijke recepten. 😊

   Liefs, Yfke

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s