Raceverslag: Rondje Bergen 2018

Afgelopen zondag deed ik voor de 2e keer mee aan Rondje Bergen. De pech was dat ik net zoals in de week voor de Dam tot Damloop niet fit was. Ik was dan ook niet van plan om de 10 km zondag te gaan rennen maar zaterdagavond bedacht ik me!

 Toen ik zag wat voor mooi weer het zou gaan worden begon het toch wel bij me te kriebelen. Ik besloot ondanks de misselijkheid, moeheid en spierpijn in mijn benen gewoon mee te doen. Mijn doel was de 10 km uitlopen, genieten en me niet focussen op de tijd die ik zou halen! In deze blog kunnen jullie lezen hoe dit me afging.

8:30

Om 8:30 ging mijn wekker. Ik wilde op tijd wakker zijn omdat er nog best wat dingen waren die ik deze ochtend als voorbereiding op de run van 12:00 wilde doen! Ik trek gelijk mijn hardloopoutfit en compressiekousen aan.

9:00

Een paar weken geleden kwam er een blog over bietensap online die je hier kunt teruglezen. Ook vandaag waagde ik me 3 uur voor mijn run aan het drinken van een halve liter bietensap, geloof me dat is nog een stuk meer dan je denkt! Met moeite kreeg ik alles weg en hierna zat mijn buik goed vol.

Ook nam ik een Imodium pilletje omdat ik de afgelopen jaren best wel eens last van mijn buik had tijdens het rennen. Dit helpt me natuurlijk lichamelijk wat maar vooral mentaal is het een wereld van verschil. Ik hoef zo niet meer bang te zijn voor eventuele problemen en kan me op andere dingen focussen.
20180918_161457-01

9:30

Rond half 10 stapte ik op de fiets om bij een winkel in de buurt mijn startnummer op te halen. Ik bleek nummer 1110 te hebben, best een mooi getal! 🙂

10:00

Tegen 10 uur was ik weer thuis en begon ik aan mijn ontbijt. Zeker omdat ik al misselijk was leek het me niet handig om te gaan rennen op de bak volvette kwark waar ik normaal gesproken mee ontbijt. In plaats daarvan ging ik voor 5 crackers met appelstroop. Genoeg koolhydraten om me energie te geven!

11:00

Ik at nog even snel een banaan. Ik begon alweer trek te krijgen en hoopte dat deze banaan me net nog een beetje op zou peppen. Daarna stapte ik met mijn moeder op de fiets!

12:00

Omdat dit evenement relatief kleinschalig is zijn er niet meerdere startvakken of starttijden. Ik ging op tijd het startvak in om beetje vooraan een plekje te kunnen bemachtigen. Na een korte gezamenlijke warming-up ging ik van start. Ondanks dat ik me had voorgenomen rustig te beginnen liep ik mijn eerste kilometer in een tempo van 4’28, voor mij echt wel wat te snel. Ik had het heel warm en merkte ook gelijk dat mijn benen moe en zwaar aanvoelden.

Bij km 3 kwamen we vanuit het bos in de duinen. We moesten hier best een helling op en het zand was in het mulle zand behoorlijk pittig! Ook was het pad daar op sommige plekken behoorlijk smal waardoor inhalen niet mogelijk was. Ik probeerde zo goed en kwaad als kon te blijven rennen, mijn benen verzuurden behoorlijk. Vanaf dit punt ging er ook iets mis met de GPS op mijn telefoon. Ik liep door het mulle zand trager dan eerst maar doordat mijn afgelegde afstand nu ook niet meer klopte kreeg ik van de Nike app een niet kloppend tempo te horen. Ik liep volgens mijn telefoon opeens met een tempo van 5’50 en daar baalde ik behoorlijk van! Het lukte dus ook niet helemaal om me niet met mijn snelheid bezig te houden. 😉

De route van Rondje Bergen is echt prachtig maar een nadeel is wel dat je bij de 10 km twee keer hetzelfde 5 km rondje doet. Je moet dus ook 2 keer die heuvel in de duinen op! Bij km 4 was ik moe maar ik had er toen nog niet eens mijn eerste rondje op zitten.. Ik zat er best doorheen! Vanaf hier werd het mentaal een stuk moeilijker. Ik kwam een beetje in een negatieve gedachtegang en heb denk ik wel 100 keer willen stoppen. Gelukkig stond mijn moeder wel op dit punt wel heel lief klaar om me aan te moedigen.

Op de een of andere manier heb ik toch weten door te zetten. Ik heb zelfs nog een flinke eindsprint in kunnen zetten! Ik finishte in een tijd van 48:46. Hiermee was ik bijna 5 minuten langzamer dan vorig jaar maar gezien de omstandigheden was ik daar nog best tevreden mee. Het was absoluut  veel meer een mentale prestatie dan een fysieke! Omdat ik vorig jaar onverwachts 3e in mijn categorie was geworden werd ik bij de finish ook nog speciaal omgeroepen waarbij ik weer steevast ‘Ijfke’ werd genoemd. 🙂

Uiteindelijk ben ik blijkbaar zelfs nog 4e in mijn categorie geworden. Naar mijn mening niet echt terecht maar goed. Dit waren trouwens by far nog de charmantste foto’s die gemaakt zijn. Ik nam me nog voor om in ieder geval in de buurt van fotografen mijn mond dicht te houden maar dat is weer niet echt gelukt. 😉

blogg

Dit was mijn Rondje Bergen ervaring van dit jaar! Ik heb weer extra motivatie om volgend jaar wél te trainen en een goede tijd neer te zetten. Ook zou ik dan heel graag weer een podiumplekje bemachtigen. 🙂

Liefs, Yfke ♥


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s