Waarom ik tegen vakantie opzie..

Binnenkort zullen jullie onder andere op Instagram behoorlijk wat vrolijke en zomerse vakantiefoto’s voorbij kunnen zien komen. Omdat ik weet hoe het voelt om onzeker te worden door de perfecte plaatjes die je op social media ziet wil ik jullie vandaag een kijkje in mijn gedachtes rondom de vakantie geven. Ik wil namelijk geen onoprecht ideaalbeeld van mij leven schetsen, dat vind ik niet eerlijk tegenover jullie en mezelf. Perfectie bestaat niet en we hebben allemaal onze eigen problemen en struggles. Vandaag deel ik de mijne met jullie.

20180622_143456

Vroeger was de vakantie iets waar ik ontzettend naar uit kon kijken. Weken van te voren kon ik al niet wachten tot het moment dat we eindelijk het vliegtuig in zouden stappen. De vakantie stond voor een periode van ontspanning. Lezen, zwemmen, zonnebaden en genieten van het buitenlandse eten. Tegenwoordig is dat jammer genoeg behoorlijk anders.. Terwijl iedereen om me heen de dagen aftelt tot we vertrekken neemt bij mij de paniek toe.

Een eetstoornis komt vaak voort uit het verlangen naar controle. Toen de dingen in mijn leven niet helemaal liepen zoals ik zou willen werd de controle op mijn eetpatroon mijn houvast. In Nederland heb ik het eten nu goed op de rit maar zodra ik iets anders dan mijn vertrouwde producten ‘moet’ eten slaat de onrust toe.

Ik zie op tegen de wat minder gestructureerde dagen, de reisdagen, het buiten de deur eten en het wekenlang moeten afwijken van mijn vertrouwde producten. Het liefst zou ik in Portugal gewoon een eigen Albert Heijn in de buurt hebben met precies hetzelfde aanbod als hier thuis, dan zou alles voor mijn gevoel oké zijn.

Het vervelende is dat ik van te voren ook niet precies kan uitstippelen hoe ik het daar qua voeding zal doen. De onzekerheid vind ik heel naar. Het voelt alsof ik een knoop in mijn maag heb die alleen maar strakker komt te zitten naarmate de dagen vorderen en de vakantie dichterbij komt.

Ik lijk wel gek dat ik zo stress om iets waar iedereen verder zo veel plezier aan beleeft en ik denk dat het voor sommigen van jullie het misschien ook echt onbegrijpelijk is. De makkelijkste oplossing zou misschien zijn dat ik thuis bleef maar daar schiet ik natuurlijk op lange termijn niks mee op. Het is belangrijk om mezelf uit te dagen, hoe moeilijk en eng dat ook is.

Ik wil proberen het probleem in mijn hoofd niet groter te maken dan het al is. Het zijn maar een paar weken en die overleef ik heus wel. Ook in Portugal hebben de supermarkten een groot aanbod, ik zal gewoon vervangingen moeten zoeken. Ik neem trouwens wel wat eiwitrepen mee omdat ik het fijn vind om die achter de hand te hebben.

Door de paniek die ik nu ervaar word ik wel weer echt met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik ben nog niet zo ver in mijn herstel als ik zou willen. Het positieve hiervan is wel dat ik mijn doel nu weer scherp voor ogen zie. Volgende vakantie wil ik wél weer zorgeloos van vakantie en reizen kunnen genieten.

IMG_3497-01

Ik hoop dat sommigen van jullie wat kunnen hebben aan mijn verhaal. Zelf vind ik het altijd fijn om te lezen dat alles zacht gezegd bij anderen ook niet altijd van een leien dakje gaat. Weet dat je nooit de enige bent die ergens mee zit.

Liefs, Yfke ♥


Een reactie op “Waarom ik tegen vakantie opzie..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s